Les herències són un tema complex i, sovint, font de molts dubtes. Quan una persona mor, el seu patrimoni, que inclou béns, drets i obligacions, es transmet a altres persones. Generalment, els descendents hereten aquest patrimoni, tot i que, en alguns casos, els ascendents o fins i tot el cònjuge podrien ser els beneficiaris. A Feliu Consultors, com a advocats especialitzats en herències, volem ajudar-te a entendre millor com funcionen les successions, especialment pel que fa a la diferència entre els termes: computació, imputació i col·lació en relació a l’herència.
QUÈ ÉS LA LLEGÍTIMA D’UNA HERÈNCIA?
En primer lloc, per entendre i poder parlar d’imputació, computació i col·lació, és necessari entendre què és la llegítima, ja que serveixen per calcular-la. Aquesta és una part de l’herència que el testador no pot disposar lliurement i que està reservada pel Codi Civil de Catalunya a favor dels descendents i, en defecte d’aquests, dels ascendents.
QUÈ ÉS LA COMPUTACIÓ?
És un terme jurídic que té com a finalitat determinar la llegítima de forma global. Per determinar aquesta quantificació, hem de tenir en compte tant les donacions efectuades pel causant en els darrers 10 anys, com la resta de cabal hereditari. En el càlcul, per tant, haurem de sumar als béns i drets de l’herència les donacions dels darrers 10 anys que hagi fet el causant, per tal d’obtenir la quantitat de la llegítima de forma global (no per a cada legitimari en específic).
QUÈ ÉS LA IMPUTACIÓ?
La imputació és el terme jurídic per calcular la llegítima concreta per a cada legitimari en qüestió. En aquest cas, no es tracta d’un global, com hem esmentat anteriorment, sinó que hem de tenir en compte les condicions de cada persona amb dret a llegítima per calcular el que ha de percebre aquesta persona en concret.
En la imputació, el que es rep en concepte de llegítima en vida del causant disminuirà la quantitat que percebrà el legitimari un cop es produeixi la defunció, és a dir, de la quantitat que li correspongui de llegítima una vegada mori el causant, es deduirà la quantitat que ha percebut anteriorment.
En definitiva, un cop ha mort el causant i calculada la llegítima global, s’haurà de veure si amb les donacions en vida imputables a llegítima queda cobert el dret del legitimari, o si, per contra, ha de percebre més si no es veu cobert.
Important: aquí no tenim el límit temporal de 10 anys. Si el causant ha donat a un fill un bé immoble fa 20 anys, però ha indicat expressament que s’ha d’imputar com a llegítima, no importa que hagi estat fa més de 10 anys. Es tindrà en compte igualment.
QUÈ ÉS LA COL·LACIÓ?
La col·lació és un procés pel qual es suma al patrimoni del causant el valor dels béns i valors atorgats a través de donació o altre títol lucratiu als hereus, en vida.
En aquest cas, doncs, és un procés que pretén igualar les condicions dels legitimaris per evitar desigualtats realitzades en vida i ajustar les condicions perquè cada persona rebi el més equitatiu possible. Tot i això, no totes les donacions són col·lacionables, han de coincidir diversos criteris:
Només són col·lacionables les donacions realitzades als descendents que a més siguin hereus del causant.
Que en la donació el causant no hagi prohibit expressament la col·lació d’aquesta. O que hagi expressat que sigui col·lacionable.
Com es pot apreciar, són termes complexos, però necessaris per a poder atendre i entendre el càlcul de la llegítima en el dret que ens ocupa.
En conclusió, entendre com funcionen les herències i la llegítima és crucial per planificar adequadament la transmissió de béns i drets. A Feliu Consultors, estem aquí per ajudar-te a comprendre aquestes qüestions i oferir-te l’assessorament especialitzat que necessites per prendre decisions informades. La redacció d’un testament clar i detallat és fonamental per assegurar que la teva voluntat es compleixi, i per protegir els interessos dels teus éssers estimats i hereus.