Amb l’arribada de la campanya de la declaració de la renda 2023, els cibercriminals han intensificat els seus esforços per enganyar els contribuents. El nou mètode que estan utilitzant és el conegut com a smishing que utilitza missatges de text per obtenir dades personals i bancàries de les víctimes.

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha alertat sobre un augment de fraus via SMS durant aquest període. Els cibercriminals es fan passar per la Hisenda, prometent devolucions d’impostos o alertant sobre suposades urgències per enganyar les víctimes.

Durant la campanya de la declaració de la renda, els criminals envien missatges informant de suposats reemborsaments en comptes bancaris. Aquests SMS inclouen un enllaç a una pàgina web fraudulenta que imita la identitat visual de la Hisenda. La pàgina demana dades personals sensibles com el nom complet i el número de la targeta de crèdit.

Com detectar SMS fraudulents?

Per protegir-se dels atacs de smishing, especialment durant la campanya de la declaració de la renda, és important saber identificar els signes d’aquests missatges falsos. Aquí hi ha alguns consells:

  1. Errors ortogràfics i gramaticals: sovint, aquests missatges contenen errors que poden alertar-te de la seva falsedat.
  2. URLs no oficials: els enllaços inclosos no pertanyen a dominis oficials de la Hisenda.
  3. Sol·licituds d’informació personal: cap entitat governamental et demanarà dades confidencials a través d’SMS.

Què fer si reps un SMS sospitós?

Si reps un missatge que sembla ser un intent de smishing, és crucial actuar correctament per protegir la teva informació:

  • No facis clic en cap enllaç: així evitaràs ser redirigit a llocs amb fins maliciosos.
  • Reporta el missatge: bloqueja el remitent i elimina el missatge de la teva safata d’entrada.
  • Verifica la font: contacta directament amb l’entitat suplantada mitjançant els seus canals oficials per confirmar qualsevol comunicació.
  • Canvia les teves contrasenyes: si has accedit i compartit informació personal, modifica les credencials dels comptes compromesos.
  • Recull evidències: si creus que has estat víctima d’una estafa, recopila totes les proves possibles i denuncia el frau a les autoritats.

Protegir la teva informació és fonamental per evitar caure en aquestes trampes. Mantingues la teva guàrdia alta i segueix les recomanacions per estar segur durant la campanya de la declaració de la renda.

https://www.feliuconsultors.com/

× En què et podem ajudar?