Aprovat el decret llei que prorroga per 6 mesos diverses mesures adoptades en resposta a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la guerra d’Ucraïna.

Aquesta pròrroga permetrà estendre fins al 31 de desembre unes certes mesures ja implementades en àrees com el transport i l’habitatge, així com mantenir el suport a la reconstrucció de l’illa de La Palma i la transposició d’un conjunt de directives europees.

D’aquesta manera, el Govern mantindrà la reducció de l’IVA del 4% al 0% en productes de primera necessitat com el pa, els ous, les fruites i les verdures, i del 10% al 5% en altres productes bàsics, com la pasta i els olis.

A més, s’ampliaran les ajudes a les comunitats autònomes per a cofinançar descomptes del 50% en abonaments i bitllets de transport públic. L’Estat destinarà fins a 380 milions d’euros addicionals per a cobrir el 30% del cost de la reducció, sempre que les administracions autonòmiques i locals financin almenys un 20% addicional.

En l’àmbit de l’habitatge, aquesta aprovació permetrà ampliar la suspensió de desnonaments i llançaments d’habitatge habitual per a persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

A més, en aquest context, el Govern ha donat llum verda al llançament d’una línia d’avals ICO del 20% destinada a joves de fins a 35 anys i famílies amb menors al seu càrrec, sense límit d’edat, per a la compra del seu primer habitatge. Aquests avals cobriran parcialment els préstecs hipotecaris amb suport de l’Estat.

Finalment, el Consell de Ministres ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per al període 2021-2030, la convocatòria d’ajudes per valor de 130 milions d’euros per a projectes de R+D Transmissions 2023, una inversió de gairebé 300 milions d’euros en el manteniment de carreteres en diferents comunitats autònomes, i la Declaració Institucional amb motiu del Dia Nacional de l’Orgull LGTBI 2023, que se celebra el 28 de juny.

× En què et podem ajudar?