El 13 de març del 2023 va entrar en vigor a Espanya la Llei de protecció al denunciant, la qual obliga les empreses a disposar d’un canal de denúncies intern per a l’equip.

Què és la llei de protecció a denunciants?

La Llei 2/2023, coneguda com a Llei de Protecció al Denunciant, estableix que en institucions públiques, empreses, organitzacions polítiques i sindicats s’han d’implementar sistemes perquè les persones puguin informar de pràctiques que considerin il·legals de manera segura i mantenint la confidencialitat de la seva identitat.

El propòsit principal d’aquesta llei és aconseguir que entitats públiques i privades col·laborin en investigacions sobre infraccions greus i protegir qui informi sobre aquestes accions.

Què és un canal de denúncies?

El canal de denúncies és una eina essencial que garanteix la seguretat dels qui informen sobre possibles infraccions laborals. Permet comunicar de manera confidencial activitats o conductes que podrien incomplir el Codi de Conducta.

Habilitar aquest canal el més aviat possible afavoreix la creació d’un entorn segur per a tots a l’organització i demostra el compromís ferm de l’empresa amb la transparència.

Quines entitats estan obligades a implantar el canal de denúncies?

En el sector públic, totes les entitats han de comptar amb un sistema intern d’informació segons l’establert per la llei.

En l’àmbit privat, les empreses amb més de 49 empleats, així com les entitats financeres, han de implementar-ho. A més, la llei exigeix a partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials disposar d’aquest sistema. En cas de crear fundacions que manegin fons públics, també han d’establir aquest sistema intern d’informació.

Quan és la data límit per implantar el canal de denúncies? Totes les empreses amb més de 50 treballadors estan obligades a implantar un canal de denúncies anònimes abans de l’1 de desembre del 2023.

Queden pocs dies perquè la seva implementació sigui obligatòria. Si encara no has tingut temps per ocupar-te’n, a Feliu Consultors t’ajudem. Contacta’ns!

× En què et podem ajudar?