Des del passat 1 d’agost, la nova Llei Paritària en Societats estableix l’obligatorietat de representació igualitària d’homes i dones en empreses tant públiques com privades. Aquesta normativa exigeix que les empreses adaptin els seus comitès directius i altres òrgans de decisió per complir amb els requisits de paritat de gènere. La Llei Orgànica 2/2024 és més estricta que la Directiva (UE) 2022/2381 del Parlament Europeu i requereix que les llistes electorals, consells de ministres, òrgans constitucionals i altres entitats estatals mantinguin un equilibri de gènere. A més, aquesta llei també s’aplica a certes empreses privades que compleixin amb determinats criteris.

A quines empreses afecta la nova Llei Paritària?

La llei afecta les Societats cotitzades i Societats de l’interès públic que compleixin almenys una de les següents característiques:

  • Empreses amb més de 250 treballadors: Aquelles que mantinguin una mitjana de 250 empleats o més durant l’any.
  • Empreses amb un volum de negoci significatiu: Aquelles amb ingressos anuals superiors a 50 milions d’euros, o els actius dels quals superin els 43 milions d’euros.

Terminis per a la implementació de la Llei Paritària

La normativa defineix la paritat com una composició en què cap dels sexes superi el 60% del total de membres en un òrgan. La llei contempla un període d’adaptació perquè les empreses puguin complir amb els requisits de paritat, establint diferents terminis segons el tipus d’entitat:

  • 30 de juny de 2026: Les societats cotitzades amb més valor de capitalització han de complir amb la paritat.
  • 30 de juny de 2027: La resta de societats cotitzades han de complir amb la paritat.
  • 30 de juny de 2026: La resta d’entitats d’interès públic han de garantir almenys un 33% de representació del sexe minoritari en els consells d’administració.
  • 30 de juny de 2029: Societats d’interès públic, han d’assolir almenys un 40% de representació del sexe minoritari en els seus consells d’administració.

Obligacions per complir amb la normativa de paritat

Per complir amb la Llei Paritària, les empreses han d’implementar una sèrie de mesures i obligacions que promoguin la igualtat de gènere en la seva estructura organitzativa. Aquestes són algunes de les principals obligacions:

  • Complir amb el mínim de representació: Els consells d’administració han de tenir almenys un 40% de representació de cada sexe. Aquest principi de paritat s’estén a qualsevol altre òrgan de decisió dins de l’estructura de l’empresa.
  • Implementar un pla d’Igualtat: Cal establir un pla d’igualtat que garanteixi processos de selecció justos i equitatius. Aquest pla ha d’incloure estratègies per assolir els objectius de paritat de gènere i assegurar una representació equilibrada en tots els nivells de l’empresa.
  • Campanya de comunicació interna: El pla d’igualtat s’ha de comunicar de manera efectiva a tots els empleats i candidats en processos de selecció. La transparència i la sensibilització interna són clau per promoure un entorn de treball inclusiu i equitatiu.
  • Equitat en l’alta direcció: Es recomana que l’alta direcció de l’empresa també reflecteixi la paritat de gènere. En cas que no sigui possible assolir l’equitat immediatament, l’empresa ha de documentar públicament les raons i comprometre’s a complir amb la paritat tan aviat com sigui factible.

La nova Llei Paritària en societats representa un pas significatiu cap a la igualtat de gènere en l’àmbit empresarial, tant en empreses públiques com privades.

Les empreses han de començar a planificar i adaptar les seves estructures de govern per complir amb els requisits de paritat establerts. L’incompliment d’aquestes obligacions pot resultar en sancions i perjudicar la reputació de l’empresa. Per això, és fonamental que les organitzacions prenguin mesures proactives per implementar polítiques d’igualtat i assegurar un entorn de treball just i equitatiu per a tothom.

www.feliuconsultors.com

× En què et podem ajudar?